Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü içerisindeki El-Battanȋ Kütüphanesi’nin giriş katında Erişilebilir Kaynak Ofisimiz bulunmaktadır. 2020 yılında kurulan ofisimizde, görme engeli olan ve az gören öğrenciler için tam donanımlı sesli/altınokta kabartmalı ve büyütmeli çalışma istasyonu bulunmaktadır. Ayrıca, sesli okuma sistemine ve basılı kaynakları sesli kaynağa dönüştürmeye ihtiyaç duyan diğer öğrencilerimiz de bu çalışma istasyonunu kullanabilmektedir. Bu ofis, kütüphanenin anasayfasında yer alan online randevu sistemi ile çalışmaktadır.

Ofisin tanıtımı videosu için tıklayınız!

Erişilebilir Kaynak Ofisinde Sunulan Hizmetler;

• Bilgisayarın her ortamında çalışarak bilgisayara tam hâkim olmanızı sağlar. Klavyedeki tüm tuşlar ve faaliyetler seslendirilir.

• Görme engeli olan öğrenciler bilgisayarı klavyeden kullanırlar. Türkçeye ilaveten farklı dil alternatifleri de mevcuttur. İnternetin geniş olanaklarından yaralanmanıza olanak sağlar.

• Bu program sayesinde tüm bilgisayar faaliyetlerini Jaws For Windows programının kendine has özellikleriyle en hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

• Az gören öğrencilerimiz de ZoomText programıyla ekranı bireysel görme yetilerine göre kontrast yapıp, yeterli büyütmeyi sağlayarak ve istedikleri zaman sesli olarak hem bilgisayarın tüm içeriğini hem de kitaplarını okuyabilirler.

• Focus Kabartma ekran ile bilgisayar ekranındaki yazıları Braille alfabe olarak görebilir ve elinizle dokunarak okuyabilirsiniz.

• Üzerinde bulunan Altınokta Klavyesi ile Windows komutlarını verebilirken aynı zamanda da klavye olarak yazılarınızı yazabilirsiniz. Son teknolojiye uygun bir sistem olduğu için ekran okuma programıyla uyumlu biçimde çalışarak sesle dinlenen yazıları aynı anda kabartma olarak eliniz ile hissetmenizi sağlar.

• Bu cihaz, bilgisayar ve buna bağlı işlerinizde bilgi kaçağı olmaksızın tam donanımlı çalışmanızı sağlar. Hem duyarak hem de dokunarak bilgiye ulaşabilirsiniz, özellikle yazılışlarıyla okunuşları farklı olan yabancı sitelerde dikte sorunu yaşamanızı önler.

• Focus Kabartma ekran, USB ya da Bluetooth ile bilgisayara bağlanır. Tam bir okuma sisteminin sağlanması için Pearl cihazı da mevcuttur. Kitap ve diğer mürekkep yazıların fotoğrafını çekip OCR’ı ile işleyip bilgisayar ekranına getiren bu cihaz ile 2-3 sn. içinde kitabınızı okuyabilmeniz mümkündür. Dakikada 20 sayfa okuyabilmektedir.

• Bu cihaz aynı zamanda bilgisayarı bir okuma makinesine dönüştürür. Böylelikle kitaplarınızı hem sesli ve aynı anda hem de altınokta kabartma harfli olarak okuyabilirsiniz.

• İhtiyaç duyduğunuzda kitaplarınızı anında MP3 yapıp cep telefonlarında ya da MP3 çalarla da dinleyebilirsiniz. Ayrıca Pearl cihazı az görenler öğrencilerimiz için görüntüyü büyütüp kontrast vererek ekrandan takip de sağlar.

• Erişilebilir kaynak ofisimizdeki bu sistem, eğitim ve kariyer hayatınızda başarılı adımlarla ilerlemenize teknik donanım sağlarken, bilgisayarın tüm olanaklarından yararlanabilecek, eğitiminiz ile ilgili işlerinizi yapabilecek, günlük işlerinizi bilgisayara aktarabilecek, internetten eksiksiz olarak faydalanabilecek, kitaplarınızı ve yazılarınızı okutabileceksiniz.